Routes vanuit Salamanca

20160408_121448

De provincie Salamanca is enorm afwisselend. Je kunt schitterende tochten maken door bergachtiggebied en wandelingen maken van dorp naar dorp door indrukwekkende natuurgebieden. Plaatsjes als La Alberca, Ledesma, Bejar etc zijn rijk aan historie en hebben een uitstekende gastronomie. De provincie is de streek van heerlijke hammen en worsten, een perfect stukje rund_ en varkensvlees en heerlijke Ribera de Duero wijnen. Het noorden van Salamanca wordt gekenmerkt door landbouwgrond, veel graanvelden en plantages met de bekende linzen uit Salamanca. Het zuiden is een totaal ander gebied waar je voornamelijk vee, zoals de zwarte stieren en kleine zwarte biggetjes voor de ham, ziet lopen in heuvelachtig landschap. De westkant van de provincie Salamanca grenst aan Portugal en wordt gescheiden door de rivier de Duero. Hier vind je watervallen, ravijnen en grillige bergen. Ten oosten van Salamanca vind je voornamelijk landbouwgebied waar men diverse groenten verbouwd. Opvallend is de hoeveelheid rivieren en meren in de provincie.

Salamanca ligt centraal ten opzichte van de andere historische plaatsen in Castilla y Leon. Een bezoek aan Avila, Segovia en Zamora is gemakkelijk in éen dag te doen. Voor de provincies Leon, Burgos, Palencia en Valledolid is het prettiger om in ieder geval een overnachting te plannen.

Hieronder vind je de bekendste routes door Castilla y Leon:

La Ruta de Plata (de zilverroute)

De zilverroute begint eigenlijk in Sevilla en loopt via Merida naar Salamanca, gaat dan via Zamora naar Leon en eindigt uiteindelijk in Santiago de Compostela. Deze route is ontstaan in het Romeinse tijdperk en biedt veel verschillende architectonische monumenten.

La Ruta del Perigrino (de pelgrimsroute)

Dit is eigenlijk de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De route loopt van Oost naar West en gaat via de provincies Burgos en Leon en van daaruit natuurlijk door naar Galicië. De beroemde Gotische kathedralen van Burgos en Leon zijn een must see voor iedere liefhebber van het oude Spanje.

La Ruta Duero (de dueroroute)

De rivier de Duero is in totaal 900 km lang, ontspringt in Soria en mondt uit in Portugal. De route loopt van Soria via Valladolid en Zamora naar het ruige Arribes del Duero gebied dat Spanje van Portugal scheidt. Een bezoek aan diverse bodega´s mag tijdens deze route natuurlijk niet ontbreken.

La Ruta del Castellano (de route van de Spaanse taal)

Dit is een boeiende tocht die je bekend maakt met de Spaanse literaire historie en de geschiedenis van de Spaanse taal. Vanaf Santo Domingo de Silos reis je naar de stad van Cervantes, Valladolid, en van daaruit via Salamanca naar Avila.

La Ruta de la Reina Isabel Católica (de route van koningin Isabel I)

Een interessante reis door het leven van koningin Isabel I, de adellijke dame die samen met haar man Ferdinand van Aragon het fundament legde voor de Spaanse monarchie. De tocht loop vanaf Madrigal de las Torres waar ze in 1551 geboren is, via Avila, Segovia, Valladolid en Tordesillas naar de plek waar ze is in 1604 overleed, Medina del Campo.

La Ruta de Carlos V (de route van keizer en koning Karel V)

Kleinzoon van bovenstaand koningspaar, geboren en opgegroeid in Vlaanderen. Voor hem was de rol weggelegd om Spanje nog groter en rijker te maken. Hij trouwde met Isabel van Portugal in 1526, kreeg de titel koning keizer Karel want hij was tegelijkertijd ook de keizer van Duitsland. Uiteraard loopt deze route van Noord naar Zuid Castille. Vanaf Burgos naar Valladolid en vervolgens Segovia, Palencia, Salamanca en Ávila.

IN DE VOETSPOREN VAN DE SALMANTINOS

Een prachtige reis door natuur en langs cultuur in de provincie Salamanca

Deze reis start in de gouden stad Salamanca en neemt je mee naar de grens van je dromen, een gebied met woeste bergen, watervallen, geschiedenis, wilde dieren, een mediterraan microklimaat, gastronomie en bijzondere accomodaties. Het is het gebied van de Sierra de Francia en de Arribes del Duero, de ravijnen die Spanje van Portugal scheiden.

Advertenties