De stad Salamanca

15

In het noordelijk deel van het Spaanse Hoogland dat bekend staat als La Armuha, ligt voor velen de mooiste stad van Spanje: Salamanca. De stad telt ruim 153 duizend inwoners en is voor architectuurfanaten en cultuurfreaks een waar paradijs. En dat ondanks de gewelddadige historie waarin grote delen van de stad verloren zijn gegaan.

In de 16e eeuw stond Salamanca op het toppunt van haar macht. De universiteit, die toen al ruim 7000 studenten telde, kon zich meten met die van Oxford en Parijs en maakte naam door binnen de rechtsfilosofie het natuurrecht te doceren. Ook nu nog geldt de universiteit van Salamanca als de beste van Spanje.

IMG_9733.JPG

Salamanca is gebouwd op een drietal heuvels op de noordelijke oever van de Río Tormes. De rivier ontspringt hoog in het zuidelijk gelegen Castiliaanse scheidingsgebergte en bevat tegen het einde van de zomer nog maar weinig water, dat bovendien tegen die tijd groen van de algen ziet. Over de rivier ligt een aantal bruggen, waaronder een Romeinse met 26 bogen.

IMG_9804-1.jpg

Salamanca staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het stadsbeeld wordt dan ook bepaald door prachtige historische gebouwen met slechts hier en daar wat misplaatste nieuwbouw. Om het oude centrum loopt een rondweg die de scheiding vormt tussen de antieke stad en de eenvormige woonkazernes en prestigieuze zakenwijken van het moderne Salamanca. Daartussen ligt een buffer van 17e en 18e eeuwse wijken.

 

 

 

Advertenties