Wijn en Ham

Spaanse Ham

Guijuelo is een van de bekendste dorpen in de provincie Salamanca waar ham wordt gedroogd. De belangrijkste kenmerken van de ham is dat het van Iberische varkens komt, van een zuiver ras (ten minste 75% Iberisch), die zich natuurlijk voeden met eikels en leven in een uniek klimaat. In dit gebied heerst een micro klimaat met koude, droge winters en korte milde zomers. Dit alles maakt dat de provincie Salamanca een van de beste regio´s in Spanje is voor het ontwikkelen van uitzonderlijke ham.

Deze regio heeft een lange traditie in het produceren van ´Jamon´, en is daarom dé plek in de Spanje waar je de lekkerste hammen, chorizo´s en lomo´s kunt proeven. De produkten zijn in de hele provincie te koop, maar het is misschien nog leuker om eens naar het dorp Guijuelo te gaan en de hamdrogerijen te bezoeken.

20160408_190041     20160408_194034

Ribera del Duero wijn

Het wijngebied Ribera del Duero ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero die bij Porto in  zee uitmondt. De rivier loopt gedeeltelijk door de provincie Salamanca en grotendeels door Castilla y Leon. Als je in Salamanca wijn bestelt, bestel je een Ribera del Duero. Al sinds de negende eeuw werd al Ribera del Duero wijn geproduceerd. Bodega Vega Sicilia, in het westelijke deel van Ribera del Duero, produceert al sinds het midden van eeuw topwijnen (de lievelingswijn van o.a. Winston Churchill en prins Charles).

De belangrijkste druif van Ribera del Duero is de Tinto Fino, of Tinta del Pais. Dit is een plaatselijke variant van de Tempranillo. Het klimaat  langs de Duero-rivier waar de druiven worden geteeld is een mix van continentaal en gematigd-mediterraan: meestal warm en droog met bescheiden neerslag en hete, droge zomers. Dankzij de hoogte is, zelfs hartje zomer, de nacht-temperatuur laag, wat bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de druiven. Onderweg kom je ´bodegas´tegen die je vaak kunt bezoeken en waar je wijn kunt proeven. Als je logeert in het binnenland van Salamanca dan kan de receptie van je hotel tips geven en eventueel een proeverij voor voor je reserveren.

20160408_190953     wijn

Advertenties