Kerken en Kloosters

7

La Clerecía:

Momenteel is de Clerecía zetel van de universiteit. Men begon in 1617 met de bouw en 150 jaar later werd het het Colegio Real del Espíritu Santo, van de Compañía de Jesús geopend. Het is gebouwd in de barokstijl. We onderscheiden het college met een interessant klooster en de kerk met een indrukwekkende gevel met twee torens van 50 meter hoogte en een enorme koepel.

Open: ma t/m vr 10.30-12.45 en 17.00-18.30, za en zo 10.30-13.30 (entree 6.00 euro)

Augustijner klooster en de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis:

Convento de las Agustinas e Iglesia de la Purísima: in de kerk zien we een schilderij van de Onbevlekte Ontvangenis dat geschilderd werd door José de Ribera. Het is de enige ruimte in Spanje waarvan de bouw en de decoratie volledig Italiaans is.

IMG_9891.JPG

Convento de las Dueñas:

Dit is een gebouw uit de vijftiende eeuw en het renaissance stijl.

Plaza de concilio de Trento s/n

Open: ma t/m za 9.30- 12.45 en 16.30-18.00 ( entree 2 euro)

Convento de San Antonio el Real:

Uit 1736, het gebouw is in barok stijl, de stoffelijke resten van San Antonio bevinden zich in het Teatro Liceo.

Convento de San Esteban:

Dit klooster van de Dominicaanse paters is gebouwd in de zestiende eeuw.  De gevel is in Platerescostijl met zijn triomfboog en is een juweel van de Renaissance bouwkunst in Salamanca. Er is een indrukwekkend barok retabelaltaar van José Benito Churrriguera.

Plaza de concilio de Trento s/n

Open: iedere dag 10.00-13.15 en 16.00-19.15 ( entree 3.50 euro)

IMG_9955.JPG

Convento de la Encarnación:

Gesticht door aartsbisschop Fonseca in 1512. Het apsis aan de buitenzijde is opvallend en is in Gotische stijl. Binnenin de kerk is er een barok retabelaltaar. Het graf van de stichter is in Renaissance stijl, dat graf is een werk van Diego de Siloé.

Ermita de Nuestra Señora de la Misericordia:

Uit de zestiende en de zeventiende eeuw. Het is een kleine barokke kapel waaraan men begon te bouwen in 1389 op de Plaza de San Cristóbal. Momenteel is het erg beschadigd.

Oude Kerk van de Bernardas:

Antigua Iglesia de las Bernardas: dit is een werk van Rodrigo Gil de Hontañón en het is een typisch voorbeeld van de bouwstijl die in Salamanca in de zestiende eeuw gebruikt werd. Vandaag de dag ligt het in het colegio de San José de Calasanz.

Kerk van Santo Tomás Cantuariense:

Iglesia de Santo Tomás Cantuariense: het is een Romaanse kerk die opgericht is ter ere van Santo Tomás, aartsbisschop van Canterbury in 1175. Het heeft drie apsissen en een kerkschip met een houten plafond.

Advertenties