Musea

IMG_9777.JPG

Casa-museo de Unamuno

Uit de achttiende eeuw. Het is het oude huis van de rectoren van de universiteit. De woning is behouden gebleven zoals de schrijver Miguel de Unamuno hier heeft gewoond.

Open: ma t/m vr 10.00-13.00 ( entree 4 euro)

Colegio de San Ambrosio

Het is een gebouw uit 1719. Momenteel is hier het groot archief van de Spaanse Burgeroorlog gehuisvest. We vinden hier documenten en voorwerpen die in beslag genomen werden door de troepen van Franco tijdens en na de burgeroorlog.

De oorspronkelijke bedoeling was om informatie te verzamelen over mogelijke tegenstanders van het regime om hen alsnog later te kunnen oppakken.

Na het verdwijnen van het regime werd het een groot en belangrijk archief over de hele Tweede Republiek inclusief de Spaanse Burgeroorlog. Zo heeft het een grote historische waarde gekregen over deze periode. In het archief bevinden zich veel documenten en voorwerpen die in verband staan met de vrijmetselarij.

Open: di t/m zondag 10.00-17.00 ( gratis)

IMG_9710

Colegio Trilingüe

Het Drietalig College: dit werd gesticht in 1554 voor het onderwijs in het Latijn, het Grieks en het Hebreeuws. Een deel van de originele binnenplaats is bewaard gebleven en sinds 1829 is er de Faculteit Fysica gevestigd.

(alleen mogelijk bezichtiging facade)

Palacio de Anaya

Dit was de laatste zetel van het Colegio Mayor van San Bartolomé. Het werd gesticht in de vijftiende eeuw door don Diego de Anaya, maar het verdween aan het begin van de negentiende eeuw. Momenteel is er de Faculteit Filologie gevestigd. Dichtbij het gebouw zien we de kerk van San Sebastián, dat was de oude kapel van het college en van het logementshuis. Het is een werk van Joaquín de Churriguera.

(alleen mogelijk bezichtiging facade)

IMG_9928.JPG

Colegio Santa Cruz de Cañizares

Het is een gebouw uit de zestiende eeuw en momenteel is hier het Muziek Conservatorium. Er zijn nog resten van de oude kapel die was ingebouwd in het auditorium. Ook de voorgevel in Platerescostijl is bewaard gebleven.

(alleen mogelijk bezichtiging facade)

Colegio de San Pelayo

Dit colegio is opgericht in het midden van de zestiende eeuw. Vanaf 1990 is er een grondige restauratie geweest en momenteel is hier de Faculteit Geografie en Geschiedenis.

(alleen mogelijk bezichtiging facade)

 

Advertenties