Paleizen en Monumenten

9

Casa de las Conchas

Het Huis met de Schelpen werd gebouwd omstreeks 1490 voor Don Rodrigo Arias Maldonado. De bouwstijl is burgerlijke gotiek en de gevel heeft een versiering met ongeveer 350 sint-jakobsschelpen, het symbool van de militaire orde van Sint-Jakob waarvan Don Rodrigo lid was. De smeedijzeren tralies voor de ramen zijn prachtig versierd. Momenteel is er een openbare bibliotheek in ondergebracht.

Calle Compañia 2

Open: ma t/m vr 09.00-21.00, 10.00-14.00 en 17.00-20.00 ( entree gratis)

Casa de doña María la Brava

Een gebouw in gotische stijl uit de vijftiende eeuw en het is een voorbeeld van de gebruikte bouwstijl uit die periode. De eigenares María de Monroy stond aan het hoofd van een van de twee groepen die de stad in de vijftiende eeuw in tweeën verdeelde. Nadat haar zonen gedood waren door de andere groep liet zij de moordenaars van haar kinderen onthoofden. We vinden het huis aan de Plaza de los Bandos.

Casa Lis en Museo Arte Nouveau

Dit is een modernistische grote woning uit 1905 met een gevel van ijzer. Het herbergt art nouveau en art deco collecties die geschonken zijn door Manuel Ramos Andrade.

Calle Gibraltar 14

Open: di t/m zo 11.00-20.00 ( entree 4 euro)

IMG_9775.JPG

Casa de las Muertes

Dit is een woning uit de zestiende eeuw. Het huis werd gebouwd door de architect Juan de Álava voor de belangrijke familie Ibarra. De naam van de woning ´Huis van de Doden´ komt door de vier doodshoofden die als kraagstenen gebruikt werden voor de sokkels van de bovenste ramen in de gevel.

Casa del Regidor Ovall

Dit is een woning uit de achttiende eeuw en hier overleed Miguel de Unamuno.

Casa de Santa Teresa

Dit is een woning uit de zestiende eeuw en hier logeerde Santa Teresa toen zij Salamanca in 1570 bezocht om er een klooster te stichten. Hier schreef zij het gedicht ` Vivo sin vivir en mí´.

Casa de la Tierra

Dit is een woning uit de vijftiende eeuw met een monumentale toegangspoort en gotische ramen met raamwerk. Het is nu de zetel van de Kamer van Koophandel en Nijverheid van Salamanca.

Casa de las Viejas

Dit is een woning uit de zeventiende eeuw. Het was een tehuis voor armen en momenteel is het de Regionale Filmotheek van Castilië en León. Er is een permanente tentoonstelling van filmapparatuur die eigendom is van de filmmaker uit Salamanca, Basilio Martín Patino.

Fonda Veracruz

Dit is een binnenplaats met een galerij in hout in de vorm van een doodlopende straat. Momenteel is het een hotelschool.

IMG_9894.JPG

Palacio de Abrantes

Dit is een paleis uit de vijftiende eeuw en het is gebouwd in burgerlijke gotische stijl. Het heeft boogvensters met een middenzuil en een binnenplaats met drie zijden. Gedurende jaren was het de zetel van het Instituto de Estudios de Iberoamérica en Portugal van de Universiteit van Salamanca.

Palacio de Arias Corvelle

Dit is een paleis uit de vijftiende eeuw. De gevel is ingesneden net zoals dat van de San Boal.

Palacio de Castellanos

Dit is een paleis uit de vijftiende-zestiende eeuw. Het is het paleis van de Markiezen van Castellanos en men begon aan de bouw aan het einde van de vijftiende eeuw. De voorgevel dateert uit de negentiende eeuw en hij combineert de gotiek en de neoklassiek. Er is een grote gotische binnenplaats en momenteel is dit een hotel.

Palacio de Garci Grande

Uit de zestiende eeuw. De deuropening is in renaissance stijl en de ramen zijn afschuinend en dat is uniek in de stad. Momenteel is het een spaarbank, Caja Duero.

Palacio de Monterrey

Uit de zestiende eeuw. Het is gebouwd in platerescostijl voor Don Alonso de Acevedo y Zuñiga door Rodrigo Gil de Hontañon en Martin de Santiago.  Het hoort bij het huis van Alba en we onderscheiden de torens en de schoorstenen.

Advertenties