Top 5 Bezienswaardigheden

Universidad de Salamanca

De Universiteit van Salamanca is de op drie na oudste universiteit van Europa en de oudste van Spanje die werd opgericht in 1218. Adem dezelfde lucht in als de grote denkers van Spanje, waaronder Luis de Góngora, Miguel de Unamuno en Pedro Calderón de la Barca, in de hallen van dit indrukwekkende gebouw met meer dan 800 jaar geschiedenis. Spaanse studenten komen uit het hele land naar deze universiteit om samen met internationale studenten te studeren. De studenten maken ruim 30% van het totaal aantal inwoners van de stad uit.

Een van de schatten van Salamanca zit verborgen in de beeldhouwkunsten op de façade van de historische universiteit: de kikker. Degenen die deze kikker zonder hulp van anderen weten te vinden, zullen volgens de legende, slagen voor hun studie en voorspoed in hun leven en huwelijk hebben.

Calle Compañia 5

Open: ma t/m za 10.00-19.30 en zo 10.00-13.30 ( entree 10 euro)

IMG_9939.JPG

Casa de las Conchas

Een van de bekendste en gemakkelijk herkenbare gebouwen uit Salamance is het toepasselijk genaamde Casa de las Conchas (Schelpenhuis). De buitenkant van dit gotische herenhuis uit de 16e eeuw, dat tegenwoordig als bibliotheek gebruikt wordt, is helemaal bedekt met schelpen, die uit goudkleurig zandsteen, typisch voor Salamanca, gehakt zijn. Het huis ligt in de buurt van de universiteit en de kathedraal, waardoor het nog makkelijker te vinden is. Don Rodrigo Arias Maldonado liet het bouwen en liet de schelpen op de façade aanbrengen omdat hij zelf ridder in de orde van Santiago was, en tevens als liefdesbetuiging voor zijn vrouw bij wie de schelp in het familiewapen was afgebeeld.

Calle Compañia 2

Open: ma t/m vr 10.30-12.45 en 17.00-18.30, za en zo 10.30-13.30 ( entree gratis)

IMG_9821

Kathedralen 

Een andere bekende bezienswaardigheid in Salamanca is het kathedralencomplex. Normaal gesproken worden oude kathedralen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe, maar in Salamanca heeft men twee kathedralen, een oude en een nieuwe, die allebei nog helemaal intact zijn. In 1512 begon de bouw van de ´Catedral Nueva´ in gotische barokstijl, die ruim 200 jaar duurde. De kathedraal is een eersteklas voorbeeld van de ontwikkelingen binnen de Spaanse architectuur. De ´Catedral Vieja´, waarin het oudste orgel van Europa staat, is verbonden met het nieuwe gedeelte en geeft een uitstekend beeld van de Christen-Romeinse architectuur.

Zoek bij de enorme deuren van de Catedral Nueva bij de versieringen in stijl van de renaissance en barok naar de nogal misplaatste astronaut en het ijsje. Arbeiders die de deuren kwamen restaureren, hebben op deze manier hun handtekening achtergelaten.

Plaza de Anaya

Open: iedere dag 10.00-19.00 ( entree 4.75 euro)

IMG_9882.JPG

La Plaza Mayor
Plaza Mayor is al sinds de achttiende eeuw het centrum van alle activiteiten in Salamanca. Het plein is een van de mooiste Spaanse pleinen en heeft vele barokversieringen, die overdag glimmen op het gele zandsteen. Het is het hart van het centrum waar alle straatjes in Salamanca uiteindelijk op uitkomen, een internationale ontmoetingsplaats. ´s Nachts wordt het plein verlicht om bezoekers, studenten en plaatselijke Salmantinos, die nog even van de mooie omgeving willen genieten, te verwelkomen.

Vanaf een van de terrasjes of tapabars op het majesteuze plein kun je het dagelijks leven uitstekend gadeslaan.

IMG_9840.JPG

Café Novelty

De oudste cafeteria van Salamanca, die in 1905 werd geopend, ligt aan de Plaza Mayor. Vanuit dit café bekeek de schrijver Torrente Ballester de wereld en schreef hij zijn werken. Terwijl je geniet van een drankje samen met de Salmantinos kun je plaats nemen naast het grote zittende beeld van deze meester.

Novelty is ook de plek waar het lekkerste ijs verkocht wordt. In de zomer staat er alle dagen een enorme rij mensen te wachten, wat wel aangeeft hoe ontzettend lekker het ijs moet zijn. Van yoghurtijs met kersen tot chocolade met sinaasappel en truffel of marsepein, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt een inspirerende smaak bij de ´heladería´ van Café Novelty.

novelty

Advertenties